Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει στις 25 Μαϊου 2016 ημερίδα και εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Παρουσίαση και Τεχνικές Αποδοτικής Χρήσης του Εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΜΗΥΠ (αμφιθέατρο Β4, κτίριο Β).
Η ημερίδα και το σεμινάριο απευθύνεται σε υπάρχοντες και δυνητικούς χρήστες υπερυπολογιστικών συστημάτων και εφαρμογών. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την υπερυπολογιστική υποδομή ARIS (Advanced Research Information System), για τις δυνατότητες εκμετάλλευσής της, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στο σύστημα. Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα δοθεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους χρήστες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, να συζητήσουν με την ομάδα υποστήριξης της ΕΔΕΤ για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα με τη χρήση του συστήματος, ενώ θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και προτεινόμενες λύσεις για την καλύτερη εκμετάλλευση του.
Θεματικές Ενότητες
Τα θέματα που θα καλυφθούν κατά την ημερίδα είναι τα εξής:
- Αρχιτεκτονική και τεχνολογία του υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS
- Πολιτική Πρόσβασης στο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS. Προσκλήσεις έργων και αξιολόγηση
- Η ευρωπαϊκή υποδομή PRACE και η δυνατότητα χρήσης της. Βέλτιστες πρακτικές για πρόσβαση στα ευρωπαϊκά συστήματα.
- Πρόσβαση και χρήση της υποδομής ARIS. Παραδείγματα χρήσης, συνηθισμένα προβλήματα και καλές πρακτικές.
- Εκτέλεση εφαρμογών MPI και OpenMP
- Profiling και benchmarking εφαρμογών.
Το σεμινάριο είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΔΕΤ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, στην Ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ειδικές πληροφορίες
Για την πρακτική άσκηση οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (που να υποστηρίζει ssh), και θα δουλεύουν σε ομάδες των δύο ατόμων.
Για την αποδοτική παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν γνώσεις χρήσης του λειτουργικού συστήματος Linux, ενώ χρήσιμες θα είναι βασικές γνώσεις σε αρχές προγραμματισμού και μεθόδους παράλληλης επεξεργασίας.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Για διευκόλυνση της διοργάνωσης, όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, θα πρέπει να εγγραφούν το συντομότερο (λόγω περιορισμών χώρου κ.λπ. ενδέχεται να τεθεί άνω όριο στον αριθμό των εγγραφών) χρησιμοποιώντας τη φόρμα στον σύνδεσμο http://goo.gl/forms/YkpzYu2hqh
Περιγραφή του συστήματος
Το σύστημα ARIS (Advanced Research Information System) είναι ένα υπολογιστικο σύστημα υψηλών επιδόσεων το οποίο διατίθεται στην Ελληνική Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοιντότητας, για την πραγματοποίηση έρευνας υψηλού επιπέδου. Βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, βασίζεται στους επεξεργαστές Intel® Xeon® E5 v2 (Ivy Bridge). Το σύστημα και προσφέρει μέγιστη πραγματική υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά 8.520 πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο μεγάλου εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης, InfiniΒand. Το σύστημα ολοκληρώνεται, από ένα αποθηκευτικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 PΒ (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS). Το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών. (http://hpc.grnet.gr)
Χώρος Εκδήλωσης
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Αμφιθέατρο Β4, κτίριο Β, Πανεπιστήμιο Πατρών, (38°17’03.6″N 21°47’18.6″E , χάρτης και οδηγίες: https://goo.gl/MOSvmE)
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
09:00 – 09:15 Έναρξη-Χαιρετισμοί
09:15 – 10:00 Παρουσίαση υπερυπολογιστικής υποδομής ARIS
10:00 – 10:30 Πολιτική́ Πρόσβασης στο σύστημα ARIS – Διαδικασίες και βέλτιστες πρακτικές πρόσβασης στα Ευρωπαϊκά́ υπερυπολογιστικά συστήματα
10:30 – 11:00 Διάλειμμα
11:00 – 12:00 Παραδείγματα χρήσης του συστήματος
12:00 – 14:00 Πρακτικές ασκήσεις (Hands-on και Bring-your-own-code)
To πρόγραμμα αλλά και οι παρουσιάσεις μετά το τέλος της εκπαίδευσης θα βρίσκονται στο παρακάτω link.